Επιστροφή

Shiatsu
Μια ολιστική αγωγή υγείας με αποτελέσματα σε βάθος

Shiatsu στα ιαπωνικά, σημαίνει «πίεση με τα δάκτυλα». Είναι μια αγωγή υγείας που εμφανίστηκε ολοκληρωμένη στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα και βασίζει τη θεωρία της στην Παραδοσιακή Κινεζική και Ιαπωνική Ιατρική, όπως και ο βελονισμός. Με βάση τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαταλέγεται στις συμπληρωματικές αγωγές υγείας, δηλαδή δεν υποκαθιστά την ιατρική βοήθεια, αλλά μπορεί να συνεισφέρει πολλά παράλληλα με αυτή στην ποιότητα ζωής και κυρίως στην πρόληψη των προβλημάτων υγείας.
Κατά τη θεωρία του Shiatsu κάθε ενόχληση, σύμπτωμα ή ασθένεια δείχνει μια ανισορροπία στη ζωτική ενέργεια του ατόμου. Το Shiatsu, ως μια ολιστική προσέγγιση, στοχεύει στη διασφάλιση και τη βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής ευεξίας, ενεργοποιώντας προς αυτήν την κατεύθυνση το εγγενές σε κάθε οργανισμό θεραπευτικό δυναμικό, ενώ σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματά του παίζει το άγγιγμα και η ανθρώπινη επαφή.
Ο δεχόμενος την αγωγή είναι ντυμένος με άνετα ρούχα και ξαπλωμένος - ως επί το πλείστον - σε ένα στρώμα (φουτόν) στο πάτωμα. Ο ασκών χρησιμοποιεί τους αντίχειρες, τα δάχτυλα, τους αγκώνες ή τα γόνατα για να εφαρμόσει πιέσεις αλλά και άλλες τεχνικές (διατάσεις, κ.α.) στους «μεσημβρινούς», τα «κανάλια» μέσα στα οποία ρέει η ενέργεια σε όλο το σώμα. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάει στην αποκατάσταση της ροής της ενέργειας και στην ανακούφιση των ενοχλήσεων, προάγοντας έτσι αυτό το αίσθημα ευεξίας, σωματικής και ψυχικής, που συνδέεται με την υγεία.
Η αγωγή έχει καλά αποτελέσματα σε: μυοσκελετικά προβλήματα με πόνο ή δυσκαμψία, προβλήματα λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, πονοκεφάλους ή ημικρανίες, προβλήματα περιόδου, άγχος, υπερένταση και αϋπνίες, κούραση και μειωμένη αντοχή, δυσκολία στη συγκέντρωση, δύσκολες ψυχολογικές ή συναισθηματικές καταστάσεις όπως το πένθος ή ο χωρισμός, και πολλά ακόμη που απασχολούν όλους μας, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, την ηλικία, το φύλο ή τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής μας.

Διάρκεια:
50-60 λεπτά